Heb je wel eens overwogen om een subsidie of een fonds aan te vragen? Fondsenwerving opent de deur naar extra financiële middelen en kun je goed inzetten voor projecten en initiatieven. Hierdoor krijg je de kans om meer impact te maken en dit geeft je de ruimte om te experimenteren. Het schrijven van een succesvolle subsidieaanvraag vraagt een zorgvuldige voorbereiding en dan is het natuurlijk wel zo prettig om een succesvolle aanvraag in te dienen. De adviseurs van BNF kunnen je begeleiden, hieronder lees je belangrijkste tips en doe je inspiratie op.  

Hoe schrijf ik een succesvolle aanvraag?

Het is belangrijk om van tevoren na te denken over hoe deze aanvraag kan bijdragen aan de visie en de plannen van jouw bibliotheek. Zorg er daarom voor dat de subsidieaanvraag naadloos past bij de doelstellingen van zowel jouw bibliotheek als subsidievertrekker. De voorwaarden en de financiële bijdrage zijn per verstrekker anders. Meestal begint een subsidieaanvraag bij het idee voor een nieuw project.  

Na het vinden van de geschikte verstrekker schrijf je een duidelijke projectbeschrijving waarin je formuleert hoe dit project bijdraagt aan de gestelde doelen. Dit kan ook gaan om een zeer specifiek doel of specifieke doelgroep.  Benoem hierin wat de meetbare resultaten zijn die je wilt bereiken, want dit kan helpen bij de evaluaties.  

Extra tips: 

  • Begin tijdig want reactietermijnen tot 4 maanden zijn gangbaar. 
  • Samenwerken wordt vaak gewaardeerd en vergroot je kansen.   
  • Stel een realistische begroting op.   
  • Denk vooruit over hoe je dit project, of elementen ervan, duurzaam kunt integreren in jouw bibliotheek.

Voorbeelden uit de praktijk  

Verschillende subsidieverstrekkers staan klaar om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgaves van de bibliotheek. Dit zijn voorbeelden van projecten die eerder gehonoreerd zijn: 

  • Fonds21 biedt diverse projectmogelijkheden voor jongeren, zij steunden dit literatuurproject en deze studiezalen 
  • Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft Bibliotheek Zuid-Kennemerland gesteund in een proeftuin MeeMaakPodium.   
  • Stichting Pica ondersteunt bibliotheken bij digitaal burgerschap. Projecten die zich richten op mediawijsheid en computer thinking hebben een hogere kans van slagen. Zo heeft Pica indirect The Third Space en de AI-Parade (mede) gefinancierd.  
  • Bij Tel mee met Taal ben je op de goede plek voor het stimuleren van educatief partnerschap of educatief thuismilieu.  
  • Met het provinciale innovatiefonds kunnen bibliotheken hun maatschappelijke impact vergroten. Samenwerking met partners is hierin cruciaal.   

 

Hulp van BNF

De adviseurs van BNF en het Innovatieteam kunnen je helpen

  • Wij denken met je mee en helpen bij het vinden van geschikte subsidieverstrekkers. 
  • We kunnen assisteren bij het schrijven van aanvragen voor nieuwe projecten en initiatieven.  
  • Verbindingen te leggen met andere partners.  

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over fondsenwerving? Mail naar info@bnfl.nl

Kijk alvast naar de handige online cursus van het VSBfonds met veel  bruikbare tips.