Pabo Voorleeswedstrijd

18 maart 2021

Sam de Lange van Windesheim Almere vertegenwoordigt Flevoland tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd op 2 juni aanstaande.
De vakjury, bestaande uit schrijfster Selma Noort, docent Nederlands Marije van Roekel en pabostudent Niels Philips –die twee jaar geleden derde is geworden tijdens de landelijke finale- complimenteerde Sam met haar unieke enigszins vertellende voorleesstijl. Sam las voor Lang geleden, de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen van Arend van Dam. Ze had gekozen voor het verhaal over Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke dokter.
De Flevolandse finale op 2 maart jongsleden vond dit jaar door Covid-19 plaats in een vrijwel lege theaterzaal van De Nieuwe Bibliotheek Almere. De wedstrijd en de lezing werden gestreamd voor de pabo-studenten.
Kathy Arnaoutoglu was de publiekswinnaar. Zij las voor uit een klassieker van Annie M.G. Schmidt, Wiplala.
Voorafgaande aan de wedstijd hield Selma Noort een lezing over diversiteit in kinderboeken.
Presentator Helprich ten Heuw sprak tijdens het juryberaad met de vier voorlezers over (voor)lezen op school. Het staat voor hen buiten kijf dat het belangrijk is om tijd en aandacht aan jeugdliteratuur en voorleesvaardigheid te besteden binnen de opleiding. Want wie herinnert zich niet de juf of meester die zo mooi kon voorlezen? Een pabo-student die plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen.

Presentator bij de start van de wedstrijd

Publiekswinnaar Kathy Arnaoutoglu

Winnaar vakjury Sam de Lange

De jury