Verandertheorie gezinsaanpak

11 juni 2024

BNF heeft de afgelopen periode De Nieuwe Bibliotheek begeleid bij het maken van een verandertheorie voor de gezinsaanpak in Almere. We kijken terug op een goede samenwerking met DNB. Dankzij het enthousiasme en de deskundigheid van de deelnemers zijn er tijdens de werksessies grote stappen gezet met een mooi resultaat.

Over de verandertheorie

De verandertheorie, ook wel Theory of change, (ToC) genoemd, helpt bij het scherp krijgen van de effecten die je met bepaalde activiteiten wil bereiken. Binnen een ToC kijk je niet alleen naar wat je allemaal doet qua activiteiten, maar onderzoek je vooral de verandering die je met de activiteiten teweeg kan en wilt brengen bij de doelgroep. Door deze aanpak kun je ook beter inschatten of bepaalde activiteiten wel echt een bijdrage leveren aan, in dit geval, de gezinsaanpak. Daarnaast creëer je ook een gezamenlijke stip aan de horizon en helpt het intern om het uiteindelijke doel helder te houden: dit noemen ze binnen de ToC ook wel de impact die je wilt bereiken. Ook kan een ToC  goed dienen als praatplaat en kan het worden ingezet als extern communicatiemiddel.

Wil je meer informatie over de verandertheorie of ben je benieuwd naar het resultaat? Neem dan contact op met Tjarko Roorda, t.roorda@bnfl.nl of Karin de Jong, k.dejong@bnfl.nl.