Woordenschat vergroten

13 oktober 2022

Woordkaarten met foto’s uit de eigen gemeente

De Woordkaarten van Stichting lezen & Schrijven zijn ontwikkeld voor het vergroten van de woordenschat voor volwassen NT1-ers en vooral NT2-ers. Het gaat om 250 kaarten verdeeld over 10 thema’s: familie, gezondheid, kleding, school, verkeer, voeding, weer, werk, wonen en 25 veel voorkomende werkwoorden. Op iedere Woordkaart staat een afbeelding, met daaronder het woord en het lidwoord. De bijbehorende handleiding voor de taalcoaches bevat spelvormen en oefeningen.

Voor mensen die pas met de Nederlandse taal in aanraking komen is het fijn om te oefenen met luisteren en spreken. Dus woorden uitspreken, naspreken, herhalen en nog eens te herhalen. Taalmaatjes met al wat meer woordenschat kunnen met de kaarten zinnen maken, of naar woorden kijken die ze nog niet kennen. De kracht van de woordkaarten zit in de herhaling door het gebruik van verschillende opdrachten (rijmwoorden, memory, of stapeltjes maken met woorden ken ik wel/ken ik niet).

Lezen & Schrijven biedt inmiddels ook de mogelijkheid een uitbreidingsset toe te voegen met foto’s van plekken die kenmerkend zijn voor je eigen gemeente. Het gaat dan om foto’s van plekken waar de doelgroep komt, zoals het gemeentehuis, het gezondheidscentrum, het zwembad, de markt en het station. Op deze manier kunnen taalleerder en taalcoach ook gemakkelijker over de eigen omgeving met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Inmiddels zijn met inhoudelijke en financiële ondersteuning van BNF reguliere sets plus aanvullingssets beschikbaar voor Almere en Dronten:

Almere

(contactpersoon: Polly Rademaker)

De aanvullingsset bevat bijvoorbeeld een afbeelding van

  • ‘de fietsbrug’,
  • ‘de olifanten’ en
  • ‘het Weerwater’

Dronten

(contactpersoon: Aysegül Genc / Marlies Zwanenburg)

De aanvullingsset bevat bijvoorbeeld een afbeelding van

  • ‘de windmolen’
  • ‘het pretpark’
  • ‘het kunstwerk’

Er wordt momenteel gewerkt aan de aanvullingsset voor Lelystad (Marjolijn Windig en Paula Pattipeilohy). Ook de gemeente Noordoostpolder staat dit jaar nog op de planning. En we veronderstellen dat  er volgend jaar voldoende financiële ruimte om de beide andere Flevolandse gemeenten van Woordkaarten te voorzien.